ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ακτινοδιαγνωστικό

Τι είναι η ψηφιακή ακτινογραφία γονάτων;

Η ψηφιακή ακτινογραφία γονάτων πραγματοποιείται από τεχνολόγο- Ακτινολόγο και τα αποτέλεσμα παραδίδεται στον εξεταζόμενο από ιατρό – Ακτινολόγο. Πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη και σύντομη διαδικασία. Μόλις η εξέταση ολοκληρωθεί πραγματοποιείται ανάλυση και επεξεργασία της εικόνας στον υπολογιστή.

Το γόνατο αποτελεί  από τις πρώτες σε συχνότητα αρθρώσεις η οποία παρουσιάζει διαταραχή. Ο πόνος καθώς και οι διαταραχές της βάδισης του εξεταζόμενου είναι η βασική αιτία που η διάγνωση της αρθρίτιδας του γόνατος γίνεται σε πρώιμο στάδιο.

Περαιτέρω θα πρέπει να γίνει συσχέτιση των απεικονιστικών και των κλινικών ευρημάτων από τον παραπέμποντα κλινικό ιατρό.

 

Τι δείχνει η ψηφιακή ακτινογραφία γόνατος;

Αναδεικνύει την αρθρίτιδα

Αναδεικνύει το εύρος της άρθρωσης

Ελέγχει την επιγονατίδα

Αναδεικνύει το κάταγμα

 

Ποιές είναι οι ενδείξεις για την ψηφιακή ακτινογραφία γόνατος;

Οι πιο συχνές ενδείξεις για την ψηφιακή ακτινογραφία γόνατος είναι ο πόνος στο γόνατο, η μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης ή ένας τραυματισμός στην περιοχή. Με τις κλασικές και δυναμικές λήψεις ο γιατρός μπορεί να δει βαθιά στην δομή της άρθρωσης.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της ψηφιακή ακτινογραφίας είναι η ταχύτητα πραγματοποίησης και λήψης του αποτελέσματος της εξέτασης καθώς και το χαμηλό της κόστος.

Τί είναι η ακτινογραφία θώρακος;

Είναι μία εξέταση με την χρήση μικρής δόσης ιονίζουσας ακτινοβολίας και με την οποία αποτυπώνονται οι δομές του θώρακα (για την ακρίβεια η «σκιά» τους) σε ειδικά φιλμ (ή πλέον σε κατάλληλο ψηφιακό μέσο).

 

Πώς γίνεται;

Η ακτινογραφία θώρακος αποτελεί μια μη επεμβατική εξέταση που πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού σε ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια. Χρησιμοποιούνται ακτίνες-Χ (ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας) για να διαπεράσουν το ανθρώπινο σώμα (στην περιοχή ενδιαφέροντος) και να αποτυπώσουν την «σκιά του».

 

Τί μας απεικονίζει ;

Απεικονίζει σε δύο διαστάσεις το θωρακικό κλωβό, τους πνεύμονες, την καρδιά και τα μεγάλα αγγεία. Πρόκειται με δυο λόγια για μία «φωτογραφία» της καρδιάς και των πνευμόνων.

 

Τί εξετάζει ο καρδιολόγος στην ακτινογραφία θώρακος;

Από την ακτινογραφία θώρακος αντλούμε πληροφορίες σχετικά με:

το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς,

την ύπαρξη υγρού γύρω από την καρδιά (περικάρδιο),

την ύπαρξη υγρού στους πνεύμονες

την ύπαρξη αέρα έξω από τους πνεύμονες (πνευμοθώρακας)

την ακεραιότητα των οστών του θωρακικού κλωβού

την ύπαρξη ύποπτων περιοχών για λοιμώξεις ή κακοήθειες

 

Τί πρέπει να γνωρίζω πριν την εξέταση;

Πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε ακτινογραφίας είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας για την πιθανότητα εγκυμοσύνης, διότι υπάρχει σχετική αντένδειξη. Σε αυτή την περίπτωση η εξέταση θα πραγματοποιηθεί αν και μόνον αν είναι απολύτως αναγκαία, δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διερεύνησης και κατόπιν ενημέρωσης της ασθενούς για τους πιθανούς κινδύνους για το έμβρυο.

Πώς γίνεται η ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης;

Ο ακτινολογικός έλεγχος της σπονδυλικής στήλης γίνεται με ειδικές ακτινογραφίες , για την καλύτερη εκτίμηση τυχών παραμορφώσεων.

 

Πού μας βοηθούν;

Οι ακτινογραφίες στην σπονδυλική στήλη, βοηθούν στην διάγνωση:

Σκολίωσης- καταγμάτων- κύφωσης- οστεοαρθρίτιδας σπονδυλικής στήλης- ανιχνεύση  άλλων πιθανων βλάβων που ενδεχομένως βοηθήσουν στη διάγνωση συγγενών ανωμαλιών ή συνδρόμων.

 

Πώς προετοιμάζομαι;

Οι ακτινογραφίες στης σπονδυλικής στήλης δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν γίνονται ακτινογραφίες σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Τί είναι η Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας;

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας είναι η εξέταση κατά την οποία γίνεται χρήση των ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της οστικής μάζας.
Θεωρείται μία αποτελεσματική μέθοδος για τη διάγνωση και την εκτίμηση του βαθμού οστεοπόρωσης.

 

Πού γίνεται;

Η μέτρηση μπορεί να γίνει:

  • Στην Οσφυική Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης
  • Στο Δεξιό ή Αριστερό ισχίο

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι, προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους

 

Ποιοί χρήζουν να υποβληθούν σε ΜΟΠ;

  • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση κάτω των 65 ετών που έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση
  • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που έχουν υποστεί αυτόματο ένα κάταγμα
  • Οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω
  • Οι γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT/ΕΡΤ) για παρατεταμένες χρονικές περιόδους
  • Οι άνδρες με κλινικές καταστάσεις που σχετίζονται με την οστική απώλεια
  • Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με σπονδυλικά κατάγματα
  • Τα άτομα με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος/ανορεξία

Τί είναι υπερηχογραφικός έλεγχος των μαστών;

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος των μαστών είναι μία απεικονιστική μέθοδος που συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού.

 

Πώς λειτουργεί και ποιοί την κάνουν; 

Κατ’ αρχήν, λειτουργεί συμπληρωματικά στη μαστογραφία και βοηθά τον ειδικό να διευκρινίσει αν ένα εύρημα της μαστογραφίας είναι συμπαγές ή κυστικό. Επειδή είναι μια εξέταση που στερείται ακτινοβολίας, το υπερηχογράφημα μαστού χρησιμοποιείται και στα νεαρά κορίτσια ηλικίας 20-21 ετών και άνω, τα οποία δεν πρέπει να υποβληθούν σε μαστογραφία επειδή οι μαστοί είναι ευαίσθητοι στην ακτινοβολία και η διαγνωστική αξία της είναι χαμηλή, λόγω αυξημένης πυκνότητας του αδενικού ιστού.

Γίνεται επίσης στις εγκύους, ανεξάρτητα από το στάδιο της κυήσεως, για τον έλεγχο των μαστών όταν υπάρχει κάποιο ψηλαφητό εύρημα που χρήζει διερεύνησης.

 Ο υπερηχογραφικός έλεγχος βοηθά επίσης στην ανίχνευση μη ψηλαφητών βλαβών, δηλαδή βλαβών που είναι πολύ μικρού μεγέθους ή σε θέση η οποία δεν επιτρέπει την ανάδειξή τους με την κλινική εξέταση από τον γιατρό.

Το υπερηχογράφημα ανιχνεύει τέτοιου είδους βλάβες, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ταυτοχρόνως για κατευθυνόμενη βιοψία με βελόνα, κατά την οποία λαμβάνεται υλικό και γίνεται κυτταρολογική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Τέλος, όταν υπάρχει ρύση από τη θηλή του μαστού και ειδικά αιματηρή, το υπερηχογράφημα συμβάλλει στην ανίχνευση ενδοπορικών αλλοιώσεων, δηλαδή αλλοιώσεων που εντοπίζονται μέσα σε γαλακτοφόρους πόρους.

 

Πότε πρέπει να γίνεται;

Σε πυκνούς μαστούς.

Όταν ανιχνεύεται, ύποπτη μαστογραφικά μάζα, μη ψηλαφητή.

Σε ψηλαφητή μάζα και Αναρχία ιστών.

Όταν υπάρχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.

Σε ηλικίες και κάτω των 30 ετών (για προληπτικό έλεγχο).

Τι είναι η ψηφιακή Μαστογραφία;

H ψηφιακή Μαστογραφία είναι η ακτινογραφία του μαστού που πραγματοποιείται στον μαστογράφο και αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική εξέταση προληπτικού ελέγχου ανίχνευσης καρκίνου του μαστού. Εξασφαλίζει υψηλή ευκρίνεια, εξαιρετική απεικόνιση και μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση, ενώ η ακτινοβολία είναι ελάχιστη. Με την ψηφιακή μαστογραφία είναι δυνατή η ανίχνευση όγκων μεγέθους λίγων χιλιοστών, παθολογίες που δεν μπορούν να βρεθούν με την ψηλάφηση. Ο χρόνος της εξέτασης συνολικά είναι περίπου 20 λεπτά.

 

Γιατί πρέπει να κάνω μαστογραφία;

Η σημασία της μαστογραφίας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι μείζονος σημασίας. Η μαστογραφία πρέπει να μπαίνει στη ζωή της γυναίκας από την ηλικία των 40 ετών, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο οικογενειακό ιστορικό που να υπαγορεύει την έναρξη του ελέγχου από πολύ νωρίτερα. Από τα 40 και έπειτα η μαστογραφία πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο και κάποιες φορές και συχνότερα, απόφαση που θα λάβει ο γιατρός, ανάλογα με τα ευρήματα και την κατάσταση του στήθους.

 

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ ψηφιακής μαστογραφίας και αναλογικής;

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε ψηφιακή και αναλογική μαστογραφία έγκειται στο γεγονός ότι στην ψηφιακή μαστογραφία χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονικός υπολογιστής, ενώ στην αναλογική μαστογραφία ως μέσο καταγραφής των διαγνωστικών εικόνων χρησιμοποιείται μόνο το φιλμ. Για αυτό τον λόγο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ψηφιακή μαστογραφία είναι περισσότερο λεπτομερής, ενώ σύμφωνα με έρευνες μέσω της ψηφιακής μαστογραφίας μπορούν να διερευνηθούν μαστογραφικά ευρήματα εξαιρετικά μικρού μεγέθους, όπως οι μικροαποτιτανώσεις.

 

Ποιά είναι η Διαδικασία της εξέτασης;

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο μαστός τοποθετείται σε μια ειδική πλατφόρμα όπου και θα προκληθεί σταδιακή συμπίεση, απαραίτητη προκειμένου να απεικονιστεί ολόκληρος ο μαστός και να αναδειχθούν οι εσωτερικοί ιστοί του. Η συμπίεση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ενώ η λήψη κοινού παυσίπονου 1 ώρα πριν την εξέταση από γυναίκες που αναφέρουν έντονη δυσφορία-δυσανεξία σε προηγούμενη μαστογραφία, έχει αποδείξει ότι μειώνει την ευαισθησία και έτσι εξασφαλίζεται η ηρεμία και συνεργασία της εξεταζόμενης.

Οδοντιατρική Ακτινολογία 3D – Dental Scan (CBVT/CBCT)

 

Τελευταίας τεχνολογίας τομογραφικό μηχάνημα φιλικό με τον εξεταζόμενο, καθώς δεν δημιουργεί αίσθημα κλειστοφοβίας.

 

Η κωνικής δέσμης Υπολογιστική Τομογραφία CBVT/CBCT αποτελεί πλέον την πιο διαδεδομένη απεικονιστική μέθοδο τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία στην οδοντιατρική. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης με CBVT/CBCT το μηχάνημα περιστρέφεται γύρω από το κεφάλι του εξεταζομένου παράγοντας πάνω από 600 εικόνες οι οποίες με εξελιγμένο λογισμικό ανασυντίθενται σε 3D εικόνα.

 

Σε σχέση με την αξονική τομογραφία γνάθων DENTALCT η δόση ακτινοβολίας στην CBVT/CBCT είναι υποπολλαπλάσια, σημαντικό για την ακτινοπροστασία του εξεταζομένου.

 

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ

1)ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΠΕΡΙΑΚΡΟΡΙΖΙΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

2)ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΔΟΝΤΙΟΥ

3)ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΚΡΟΡΙΖΕΚΤΟΜΩΝ

 

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

1)ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΕΡΗΔΟΝΙΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

2)ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (οδοντικές κύστες έγκλειστοι οδόντες κ.α)

 

ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ

1)ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΣΤΕΟΕΝΣΩΜΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

2)ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΕΞΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ

3)ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

4)ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ